Symptomer og behandling
Kighoste er i sit klassiske forløb karakteriseret ved et forkølelsesstadie på 7-10 dage med mild hoste, normalt uden eller med kun let feber, efterfulgt af et længerevarende hostestadie med pludselige, kraftige hosteanfald med vejrtrækningsbesvær, opkastning efter hosteanfaldet og en hylende (kigende) lyd, når barnet igen formår at trække vejret ind. Hos større børn og voksne kan opkastninger og den hylende lyd dog være fraværende. Sygdommen kan vare i op til 3 måneder, men smitter kun i starten af forløbet.
Behandling med antibiotika kan anvendes for at mindske smitteperioden, men det vil sjældent have nogen effekt på symptomerne. Den vigtigste anvendelse af antibiotika er som forebyggelse til helt eller delvis uvaccinererede børn under 2 år, som udsættes for kighoste.
Forebyggelse via vaccination
Den vigtigste forebyggelse af kighoste er via vaccination, og det er særligt vigtigt, at spædbørn ikke forsinkes unødigt i børnevaccinationsprogrammet, men at man overholder de anbefalede vaccinationstidspunkter ved 3, 5 og 12 måneder. Børn med let snue og feber op til 38 grader kan godt vaccineres. Det er desuden vigtigt, at ældre søskende til spædbørn er vaccineret som anbefalet.